Παγκόσμιες φυσικές καταστροφές : Πλημμύρες στην Υεμένη γράφει ο Αριστείδης Ρούνης

0
273

Γράφει ο Αριστείδης Ρούνης, Προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή φωτογραφίας: https://www.aljazeera.com/

 

Ένα από τα διαρκώς εντεινόμενα προβλήματα, που ανησυχεί την διεθνή επιστημονική κοινότητα, αποτελεί η κλιματική αλλαγή. Αναμένεται να απασχολήσει την ανθρωπότητα ως το μεγαλύτερο κίνδυνο που θα έχει να αντιμετωπίσει κατά τις επόμενες δεκαετίες. Παρόλ’ αυτά, οι ηγεσίες των «ισχυρών» κρατών συνεχίζουν να προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις οικονομικές τουςδραστηριότητες, αφήνοντας στην άκρη το εν λόγω ζήτημα. Όμως εφόσον δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης,η μεταβολή στη συχνότητα των καιρικών συνθηκών θα είναι συχνότερη.Παράδειγμα αποτελούν οι καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες στην «συνηθισμένη»,κατά τα άλλα, Αυστραλία.

Μια περίπτωση καταστροφικών πλημμυρών, παρατηρήθηκε στο ταλαιπωρημένο από τις εχθροπραξίες μεταξύ του διεθνώς αναγνωρισμένου προέδρου Abd-Rabbu Mansour Hadi και του επαναστατικού κινήματος με ιδρυτή τον Hussein Badr al-Din al-Houthi, κράτος της Αραβικής Χερσονήσου, την Υεμένη. Προτού την αναφορά σ’ αυτές, ας επισημανθεί, ότι η Υεμένη είναι ένα κράτος με αξιόλογη σημασία, καθώς βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν, την είσοδο στην Ερυθρά θάλασσα,από όπουδιέρχεται μεγάλος αριθμός τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου.Επιπλέον, σε μία περίοδο αυξημένης απειλής της ανθρώπινης ασφάλειας υγείας, την οποία διανύει η διεθνής κοινότητα, λόγω της χαρακτηρισμένης ως «πανδημία» ασθένειας απότον νέο κορωνοϊό, η Υεμένη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu,ανακοίνωσε στις 10 Απριλίου 2020 το πρώτο επιβεβαιωμένοκρούσμα στην ανατολική επαρχία της χώρας Hadramout.

Περνώντας στην καταστροφή από τις πλημμύρες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Al-Jazeera, το φαινόμενο ξεκίνησε στην πρωτεύουσα της Sanaa, τη Μ. Δευτέρα και συνεχίστηκε την Μ. Τρίτη.Τα υψηλά επίπεδα νερού προκάλεσαν, την ανατροπή οχημάτωνκαι την καταστροφή καταστημάτων. Λάσπη συσσωρεύτηκε στους κεντρικούς δρόμους με τιςπλημμύρες να προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα του κράτους.Τέλος, οι υποδομές αυτούβρίσκονται ήδη σε άσχημη κατάσταση με τον νέο ιό να απειλεί την χώρα.

Καταλήγοντας, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα τελευταία γεγονότα, μπορεί κανείς να συμπεράνει, ότι η έννοια της «ανθρώπινης ασφάλειας», στην Υεμένη δοκιμάζεται και το μέλλον κρίνεται δυσοίωνο. Αυτό που προέχει όμως είναι πρωτίστως η ύπαρξη ενός «γόνιμου διαλόγου» μεταξύ της προεδρείας και των επαναστατών, ώστε να βρεθεί μια λύση, καθώς και η προστασία του πληθυσμού στη χώρα από τον νέο ιό, αλλά και γενικότερα την πιθανή απειλή της υγείας τους από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στην χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here