Η επιστήμη της τηλεπισκόπησης στη διάθεση του Ιράν γράφει ο Αριστείδης Ρούνης

0
219

Γράφει ο Αριστείδης Ρούνης, Προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή Φωτογραφίας

https://www.theguardian.com/

Στις μέρες μας, ένας επιστημονικός τομέας, που αναπτύσσεται ραγδαία είναι ο περίφημος κλάδος της Τηλεπισκόπησης, Remote Sensing, στην αγγλική γλώσσα. Ορίζεται ως η τεχνική συλλογής πληροφοριών για αντικείμενα  που βρίσκονται στη γήινη επιφάνεια, μέσα από την ανάλυση δεδομένων που συλλέγονται από ειδικούς αισθητήρες, οι οποίοιόμως δεν έχουν φυσική επαφή με τα αντικείμενα. Όπως μαρτυρά και το πρώτο συνθετικό της λέξης, το «τηλέ-», αυτό το στοιχείο, είναι που αποδίδει το όνομα στη «μοντέρνα» αυτή επιστήμη, δηλαδή η αναγνώριση ενός αντικειμένου από απόσταση. Αυτοί οι αισθητήρες, δύνανται να τοποθετηθούν σε πληθώρα εξοπλιστικών προγραμμάτων υψηλής τεχνολογίας.

 

Τα βασικότερα από αυτά είναι οι δορυφόροι(Satellites),τα μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV’s)και τα αεροσκάφη (Aircrafts). Η ίδια η επιστήμη, δύναται να χρησιμοποιηθεί για μια ευρεία γκάμα επιδιώξεων παρακολούθησης της γης από το διάστημα, όπως για παράδειγμα για την μελέτη του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.Παρόλ’ αυτά, στο παρόν άρθρο και με αφορμή την χτεσινή δραστηριότητα στο κράτος του Ιράν,θα αναφερθούμε στους στρατιωτικούς σκοπούς, για τους οποίους χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη επιστήμη και στην κατηγορία της εγκατάστασης αισθητήρων σε δορυφόρο, που τίθεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Ειδικότερα, την Τετάρτη 22 Απριλίου, σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, πραγματοποιήθηκεεκτόξευση δορυφόρου, με την ονομασία «Noor», που σημαίνει «Φως», από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης (Sepāh) του Ιράν, που σε αυτό το θεοκρατικό καθεστώς στο εν λόγω κράτος, διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.

 

Ο δορυφόρος αυτός, είναι προφανές πως θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς. Δηλαδή, θα συλλέγονται στοιχεία για την τοποθεσία και ταυτότητα δυνητικών στόχων ενδιαφέροντος για το κράτος.Ως σχετικό παράδειγμα, μπορεί να αναφερθεί το γεγονός, ότι την προηγούμενη Τετάρτη 15 Απριλίου, το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α, ανέφερε ότι 11 πολεμικά πλοία του Ιράνεπιχείρησαν παρενόχληση σε αντίστοιχα του ΠολεμικούΝαυτικού των Η.Π.Α. στον Περσικό Κόλπο. Μια αποστολή, δηλαδή του στρατιωτικού δορυφόρου του Ιράν, μπορεί να είναι η πιστοποίηση της ταυτότητας πολεμικών πλοίων στον κόλπο του Άντενή τον Περσικό κόλπο. Τέλος, το Ιράν ανακοίνωσε ότι η εκτόξευση ήταν επιτυχής.

 

Η εκτόξευση αυτή έγινε σε μια χρονική περίοδος, που οι διμερείς σχέσεις Η.Π.Α –Ιράν, όχι απλά δεν βρίσκονται στα καλύτερα τους, αλλά διαρκώς επιδεινώνονταιμε κύρια αιτία τα γνωστά ως «πηρυνικά του ιράν». Υπενθυμίζεται, ότι στην αυγή του τρέχοντος έτους, είχαμε, επιπλέον, τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί από στοχευμένη επίθεση εναντίον του, με αμερικανικόUAV. Τέλος, η Ουάσινγκτον εξέφρασε την διαφωνία της με την εκτόξευση του δορυφόρου, κατηγορώντας την τεχεράνη για ενέργειες προετοιμασίας ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και καταγγέλοντας παραβίαση, από την πλευρά της, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Το αποκορύφωμα, ήταν η προ ωρών δημοσίευση στον επίσημο λογαριασμό twitter του αμερικανού Προέδρου, όπου ο Πρόεδρος Τραμπ, λόγω του προαναφερθέντος γεγονότος της 15ης απριλίου, έδωσε σαφή διαταγή στο Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, περί καταστροφής οποιουδήποτε Ιρανικού πολεμικού πλοίου παρενοχλήσειαντίστοιχο Αμερικανικό.

 

Καταλήγοντας, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω γεγονότα, μπορεί κανείς να συμπεράνει, ότι εάν δεν υπάρξειένας «γόνιμοςδιάλογος» μεταξύ της προεδρείας των Η.Π.Α και του θρησκευτικού – πολιτικού ηγέτη του Ιράν, ώστε να βρεθεί μια λύση στην ένταση μεταξύ τους, όπως συνέβη στην περίπτωση της συνάντησης των ηγετών Η.Π.Α – Βορείου Κορέας, χωρίς να εξετάζεται το γεγονός αν κατέληξε κάπου, η κόντρα Η.Π.Α – Ιράν θα συνεχίσει να προβληματίζει την ανθρωπότητα. Είναι δυο χώρες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την «softpower»ή ακόμα και την «hardpower», ανά πάσα ώρα και στιγμή. Η διπλωματική ή στρατιωτική ισχύς τους, δεν είναι καθόλου αμελητέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here