Ενεργειακό ζήτημα στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη:«Γεωτρύπανο Φατίχ» γράφει ο Αριστείδης Ρούνης

0
139

Γράφει ο Αριστείδης Ρούνης, Προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης.

 

                                                                         Ένα ζήτημα που παρουσιάζει αξιόλογο ενδιαφέρον στην διεθνή πολιτική σκηνή, είναι η λεγόμενη «στρατηγική της ενέργειας». Ο τομέας, όπου τα κράτη παγκοσμίως, μέσω των πολυεθνικών εταιριών συμφερόντων τους, στοχεύουν στην ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών τους, μέσω της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικών πόρων. Ειδικότερα, στο γεωπολιτικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης, διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο,οι κινήσεις των κρατών της περιοχής, αλλά και των γνωστών χωρών, ως «Μεγάλες Δυνάμεις».

 

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η χώρα της Τουρκικής Δημοκρατίας (Türkiye Cumhuriyeti) με κύριο εκφραστή της στρατηγικής της, τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, ο οποίος αποτελεί μια ηγετική προσωπικότητα, που δύσκολα δύναται ένας επιστήμονας ή αναλυτής να εκτιμήσει τις μελλοντικές του ενέργειες. Προσπαθώντας να σκιαγραφηθεί η πολιτική του τούρκου προέδρου, στον ενεργειακό τομέα, αξίζει να τονιστεί ότι οι κινήσεις του σχετίζονται με την υποβοήθηση της τουρκικής οικονομίας, που αυτό το διάστημα, βρίσκεται σε καθοδική πορεία. Επιρόσθετα, η πανδημία του νέου ιού, έχει επιδράσει στην πορεία της με την συνέπεια της συνεχούς ύφεσης.

 

Περνώντας στις τρέχουσες εξελίξεις, σύμφωνα με δημοσιεύσεις του εγχώριου, αλλά και του τουρκικού τύπου, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ανέφερε, στις 10 Απριλίου 2020, ότι το «γεωτρύπανο Φατίχ»,το πρώτο εθνικό ερευνητικό σκάφος, με μήκος 229 μέτρων, της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίων Τουρκίας (TPAO),κατά τις πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας, αγκυροβόλησε στο λιμένα Χαϊντάρπασα στην είσοδο του Βοσπόρου από τη νότια πλευρά, ώστενα προετοιμαστεί για να πλεύσει, μετά το πέρας τεχνικής προετοιμασίας,προς την Μαύρη Θάλασσα, όπου θα είναι ο νέος σταθμός ερευνών του. Αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, οι επόμενες κινήσεις του τούρκου Προέδρου, με σκοπό την διάσωση της πτωτικής πορείας της οικονομίας της χώρας.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here